2/4–29/5 Longing & Belonging – Vems dotter är du? 

Vernissage: Saba Bereket Persson – Longing & Belonging – Vems dotter är du?
I utställningen Longing & Belonging – Vems dotter är du? undersöker Saba Bereket Persson arv och historieberättande. Är din historia viktig om du inte är etnisk svensk? Hur påverkas andra generationens afrosvenskar, när den afrikanska kontinentens historia ofta beskrivs i negativa skildringar eller inte alls?– Jag vill dela med mig av min historia för att ge hopp och stärka den unga generationen afrosvenskar att våga berätta sin egen historia. Utställningen speglar historien genom konsthantverk och med utgångspunkt från det arv som lämnats till mig i Sverige, säger Saba Bereket Persson.Ett arv som består av 100 klänningar, sydda av hennes mamma under 30 år i Sverige. Det blev starten på ett utforskande av den egna berättelsen och släkthistorien. Klänningar som sakta omvandlats, från den etiopiska nationaldräktens vita bomullsväv med broderi till den svenska lingonmönstrade klänningen. Hur bär du med dig dessa berättelser in i dig själv och i din samtid?I utställningen bjuder konstnären in till möten, samtal och att som afrosvensk dela sin historia. Både det som känns utmanande och svårt och det som är berikande och värdefullt.
Om Saba Bereket Persson Designer och konstnär, uppvuxen i Etiopien. Hon flyttade till Sverige när hon var 12 år. Uppväxten har haft en djup inverkan på hennes konst med nyckelteman som identitet, rasism, främlingskap och hem förmedlade genom textilbaserade verk.
Tillsammans med Rädda Barnen driver hon konst och kulturprojektet Balozi för afrosvenska barn och projektet MINO för afrosvenska kvinnor. Hon har haft ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt och även drivit ett eget textilföretag. Några tidigare verk: Den Inre Människan/The Inner Human, baserat på hennes erfarenheter som sjuksköterska. Klimakteriet/Menopause, om kvinnlighet och förändring. Det Outtalade/The unspoken, om rasism i Sverige och den tysta och omedvetna diskrimineringen som finns i vardagen _________________________________ För mer info om utställningen kontakta:
Saba Bereket Persson
Konstnär
Telefon: +46 708 66 42 02
Epost: sababereket@icloud.com

Emma Corkhill

Programproducent Konsthallen Blå Stället och Hammarkullen Konsthall
Telefon: 031-368 78 43
Mobil: +46 739 76 26 93
E-post: emma.corkhill@kultur.goteborg.se
_________________________________ Vernissage: lördag 2/4 kl. 12-16
Vernissageprogram:
Kl. 12: Konsthallen öppnar
Kl. 12.30: Konstnärssamtal mellan Saba Bereket Persson och Nana Sacko.
Nano är textil- och modedesigner med inriktning på växtfärg.
Kl. 15: Uppträdande med hiphopartister från Fryshuset Göteborg.
Utställningen pågår: 2/4–29/5.
Plats:
Konsthallen Blå Stället.
Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *