Invandrarnas Hus i Borås

För 10 år sedan tvingades Immigrant-institutet att sälja Invandrarnas Hus i Borås på grund av uteblivna statliga och kommunala stöd. 20 år tidigare, 1992, hade man lyckats köpa fastigheten på Katrinedalsgatan 43 till ett pris av 10 miljoner. Priset, fördelat på kvadratmeter, var ett av de förmånligaste. Driftskostnaderna var låga. Men, det räckte inte. Utan inkomster gick det inte att behålla fastigheten. Många föreningar ville gärna ordna aktiviteter i huset, men de var inte villiga att betala för kostnaderna. I vissa fall föredrog de att hyra från kommunen till en dyrare avgift. I Invandrarnas Hus skulle det vara gratis, resonerade de. Det var “deras hus”, tyckte de, men de var inte beredda att säkra den fortsatta driften.

Det fanns ett intresse från fackföreningarna att köpa fastigheten när den erbjöds till salu, men efter lång tids väntan fick man söka en annan köpare. Nu köper fackföreningen fastigheten till dubbla det priset de skulle ha betalat 2012. Så kan de gå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *