MELINDA BALOGH

Född 1956 i Budapest, Ungern

Studier:
Fil. Kand. i Konstvetenskap, studerat sociologi och socialantropologi vid Stockholms Universitet – specialiserat sig på utomeuropeisk konst. Studerat fotografi på Biskops-Arnö folkhögskola.

Medlem i KRO, BUS och KC-MITT

http://www.kulturnat-ostergotland.com se Konstnärer, Finspång
http://www.kc-mitt.w.se/galleri/lan/ostergotland/melinda/melinda.htm
Här säljs Beatleskonst på nätet från USA www.beatlesartonline.com
Kontakt: melindabalogh@hotmail.com

Samlingsutställningar:
Fine Art Museum, Alexandria, Egypten 1993
Väsby Konsthall, Upplands Väsby 1995
Rundutställning – Beatles, Sverige 1996
Musikmuseet, Stockholm 1996
Fairfield Art Centre, Sydney, Australien 1996
Marconi Club, Sydney, Australien 1996
Museum of Art, Fairfield City, Sydney, Australien 1996
The Casula Power House, Sydney, Australien 1997
Bellange Ataljé Galleri, Stockholm 1998
Konsthallen Passagen, Linköping 1999
Konstmuseet, Norrköping 1999
Väsby Konsthall, Upplands Väsby 1999
Väsby Konsthall, Upplands Väsby 2000
Linköpings Länsmuseum 2000
Finspångs Kommun 2000
Linköpings Länsmuseum 2002
Finspångs Kommun 2002
Stockholm´s Art Fair 6-9 March 2003
Kyrkomässan, Sollentuna 2-4 April 2003
Hagasalongen, Stockholm 2003
Finspångs Folkets Hus 2003
Abbey Road On The River Festival, Cleveland Ohio, USA 2003

Telemark Fylkesgalleri, Norge 2003
Konsthallen, Sandviken, Sverige 2004
Socialdemokraternas valupptakt på Conventum, Örebro, Sverige 2006
ABF, Sveavägen Stockholm, Sverige 2006

Separatutställningar:
Finspångs Kommun 1994
Finspångs Kommun 1994
Väsby Konsthall, Upplands Väsby 1996
Konstfrämjandet, Culturrum, Norrköping 1996
Bellange Ataljé Galleri, Stockholm 1996
Cairo Opera Gallery, Kairo, Egypten 1996
Finspångs Kommun 1997
Café K, Stockholm 1998
Finspångs Kommun 1999
Café K, Stockholm 1999
Älvsjö Kommun 1999
Integrationsverket, Norrköping 2000
Finspångs Kommun 2001
Finspångs Kommun 2002
Café K, Stockholm 2002
”Galleriet 1 trappa upp”, Rejmyre 2003

Övrigt:
Melinda har utarbetat en konstutställning åt Finspångs Kommun om rasism och folkmord där ungdomar fick på ett annorlunda sätt studera problemet. Utställningen är till uthyrning.
Har även medverkat vid en utställning på Arbetets Museum i Norrköping, med en antropologisk undersökning och fotografier.
Har just avslutat en saga för barn med egna illlustrationer.
Ringo Starr från The Beatles äger tre av Melindas Beatles tavlor.


Abstrakt måleri

Jag anser att allt som kommer till oss i vår kreativitet ska komma ansträngninsslöst och i glädje – då skapar människan något gott.
När jag började måla i olja flöt färgerna helt plötsligt ihop till olika variationer. Jag målade på känsla, från en transcendental nivå av medvetande och följde min hand som den ville röra sig utan kontroll från hjärnkontoret. Det var en underbar upplevelse. På grund av att dessa målningar har blivit till på det här subliminala sättet är det också abstrakta. Men färger har utstrålning och är inte allas så abstrakta som vi skulle kunna tro. Det gäller att förstå sig på färgernas meddelanden. De påverkar oss människor med sina energier. Alla har vi favoritfärger – utav en viss anledning – eller under vissa perioder av vårt liv attraheras vi – mer eller mindre – av en eller några bestämda färger. I vilket fall som helst så påverkas vi i våra liv mer av färger än många någonsin kan föreställa sig. Färger har samhörighet till många saker – såsom våra sinnen, element i naturen eller rytm. Beroende på vår egen sinnestämning eller behov dras vi till olika färger.

De olika färgernas egenskaper och energier:

Röd och svart
Röd färg är värmande därför att den absorberar värme. Röd och svart färg hör ihop med jorden, blandar du dessa två färger erhåller du brunt som är lika med jorden. Den är en tung färg som drar oss neråt och ger oss stabilitet och en jordisk närvaro där rytmen är envis och trög. Den är en igångsättare som aktiverar oss. Fokus ligger på överlevnad och de fysiska behovens fortlevnad. Mått och vikt överskattas och tiden tycks gå fortare. Befinner vi oss i ett rum dominerat av röda färger upplever vi det som trångt.

Orange
Den orangea färgen hör ihop med vattnet – tro det eller inte. Den är mindre tung än den jordiska röda färgen. Har du tänkt på att när du simmar i vatten är du mycket lättare i kroppen än när du går på jorden. Den orangea färgen är kopplad till njutning – till det sexuella planet men också att tycka om och njuta av god mat för den är kopplad till smaklökarna. Orange färg ger självförtroende, mod och hopp och hjälper oss att övervinna nervositet och nedstämdhet. Rytmen är sensuell som gungar fram och tillbaka som vattnets vågor. Uppehåller vi oss i ett rum där den orangea färgen är framträdande kan den upplevas som ombonat och sexuellt stimulerande.

Gul
Den gula färgen är solens färg. Den är kopplad till eldens element där rytmen är vild, intensiv och hejdlös. Den är en livskraftig färg där motsatserna styr – svartsjuka, snålhet, egoism kontra förälskelse, frihet, styrka och glädje. Denna enorma värme är kopplad till synen och matsmältningen. Har du dålig syn – är det mycket möjligt att du också har taskig matsmältning. Om du lär dig att tona in i denna färgs energier är det lätt hänt att bli upplyst om sakernas tillstånd därför att du börjar "se". Det är mentalt stimulerande att upprätthålla sig i gula rum där kreativiteten får en skjuts framåt.

Grön
Den gröna färgen är vindens färg och är kopplad till lungor och hjärta. Den är mycket lugnande och skänker harmoni och balans. Den påverkar andningen, blodcirkulationen och immunsystemet. Föreställ att du sitter uppe i ett träd, andas och lyssnar till suset bland löven tillsammans dina hjärtslag. Den rosa färgen – trots skillnaden har samma energi som den gröna. Den grön-rosa vibrationen hör ihop med kärlek, romantik och medkänsla. Gröna rum gynnar ett precist och målmedvetet arbete, skänker harmoni och fred och påverkar hjärtrytmen till att komma i balans.

Blå
Den blåa färgen är kylande men också lugnande och manar till att ta det lugnt. Den försöker koppla ihop himmel och jord så att det blir en balans mellan känsla och förnuft. Om du dras till den blåa färgen behöver du kylas ner på grund av för mycket hetta inom dig eller också för du ett för stressat liv. Dess meditativa rytm påverkar oss på ett helande sätt. Blå rum är rogivande, inger en känsla av harmoni och påverkar kommunikation där både känsla och förnuft samarbetar. De känns också rymligare än vad de kanske är.
Violett
Den violetta färgen är meditationens färg där den attraherar att se inåt i det sanna självet, in i en annan verklighet. Den utvecklar intuition och kontakt med andliga hjälpare. Om den blåa färgen var lugnande så är den violetta stillheten och betraktandets färg som stimulerar det undermedvetna. Den kan vara extremt och snabbt lugnande och kan göra betraktaren yr i början som sedan ger en känsla av välbefinnande där man omges av en beskyddande atmosfär. Att vistas i violetta rum ökar koncentrationsförmågan, utvecklar nya idéer och motverkar förvirring, migrän och huvudvärk. Mina violetta målningar nedan i kombination av lite ljusturkost ger en extremt rogivande effekt som lugnar sinnet effektivt.

Vit
Den vita färgen är stillheten själv som innehåller all energi som existerar. Enklast uttryckt – tomheten som innehåller all existerande energi. Den vita färgen är kopplat till huvudet. Här upplever du Varandet själv – det stålande ljuset - som är en del av dig som du smälter samman med och försvinner in i. Det finns ingen rytm här därför att aktivitet och stillhet är ETT, där det inte finns några ljud endast ljus. Märk väl – den vita färgen innehåller alla andra existerande färger. Du har säkert betraktat en prisma någon gång då solljuset fallit på den och såg alla de glittrande färgerna. Vita rum stimulerar andlig utveckling och vishet genom insikt.

Naturligtvis har jag blandat olika färger i mina tavlor och då har de fått en blandad karaktär. Till exempel - Den gul-rosa kombinationen i vad som helst – kläder, tavlor eller inredning utstrålar frihet och är en ovanligt djärv blandning som är till för de sorglösa och de som känner sann glädje inombords.

Psychedellisk Konst – måleri

När det gäller mitt psychedelliska måleri är musiken min ständiga inspiration. Eftersom jag är en Beatles och Rolling Stones freak och när jag hör likvärdig musik från sextio- och sjuttiotalet ser jag bilder i mitt inre som jag återger i form av en tavla. Bilderna återger antingen en känsla eller texten direkt ur sången. Musiken är med mig hela tiden när jag målar, fotograferar och skapar andra former av bilder. Redan som tonåring fick jag huvudet fullt av bildassociationer när jag lyssnade på The Beatles och jag kände då starkt att jag både ville och skulle måla dessa bilder i framtiden. Så långt senare i mitt liv började bilderna att anta fysisk form genom mitt måleri. Den psykedeliska bildformen kommer ifrån min tonårstid fylld av ljus och glädje, sprakande färger och expansion.
Jag anser att konst bör vara både upplyftande, glädjespridande och vara informativ på olika sätt. Det är mat för själen men också något som triggar igång mänsklig fantasi – som bör vara konstnärens uppgift.
Hur det förhåller sig med att kunna måla musik är ett samspel mellan olika uttrycksformer såsom ljud, form, stil, rörelse, rytm och färger som går in i varandra och integreras. Hur kan olika musikstilar föda fram en viss bild, hur kan man visuellt uttrycka det som musiken uttrycker? Jag förstod inte hur jag gjorde, jag bara gick in i musiken och formen. Nu förstår jag bättre. Medan Beatlesmålningar uttrycker färgsprakande psykedeliska rörelser av glädje och kärlek i en dröm- eller sagovärld (som man lätt kan hamna i om man lyssnar på deras musik) har Rolling Stones-målningar mindre färg och är ett resultat av en aktiv, realistisk och sensuellt, fysiskt jordad musik.

Smycken

Jag designar och tillverkar smycken i äkta silver och ädel-, halvädelstenar med inspiration av äldre traditioners kunskap och användning av mineralers helande egenskaper från Vedaskrifterna och shamanistiska traditioner. Genom det vi skapar blir vi ett med naturen.Smyckena som jag gör är givetvis vackra och estetiskt behagliga att se och känna på men de har också en djupare mening. Det finns en bakomliggande struktur som är given av naturen själv. Det gäller att lyssna. När det händer får jag associationer till en viss musik. Alldeles som människor och smycken representerar olika energier, så har även musiken olika energier eller vibrationer. Går vi människor ut i naturen kan den ge omfattande förståelse för hur vibrationer fungerar. Dessa visar sig såväl i mineralerna och naturens rytmer som i människans chakran – vi är alla elektriska entiteter. De vibrerar på olika frekvenser och har olika färg och ljud kombinationer, som har ett tydligt samband med mitt skapande med stenar, färger och ljud och musik.
Därför är det helt naturligt att smyckena får namn efter de låtar som jag tänker på. Några exempel är All you need is love med The Beatles för direkt mina tankar till rosa, som är den stillsamma kärlekens färg. Little Red Rooster med The Rolling Stones leder tankarna till en aktiv och energisk röd korall. Pugh Rogefeldts Dinga Linga Lena leder osökt till den glada citrinen som skänker glädje och tar bort depression medan Rock and Roll med Led Zeppelin ger associationer till en häftig, sexig rödbrungul karneol. Jimi Hendrixs Wild Thing av bärnsten och karneol utstrålar verkligen passion i en dramatisk kombination som trollar bort bekymmer för att kunna hänge sig åt trevligare saker här i livet. Låten av George Harrison, Any Road påminner om en fantastisk frihet som berättar att det finns lösningar på allt och att allt du gör är av godo, bara man gör sitt bästa.

Native Art

Eftersom jag har studerat socialantropologi och konstvetenskap vid Stockholms Universitet har jag specialiserat mig på utomeuropeisk konst och då främst om konsten hos Australiens ursprungsbefolkning. Jag gör konst som relaterar till Nordamerikas indianer – utförd i olika naturmaterial – såsom hjortskinn, ben av olika slag och glaspärlor.

Till start

Till html av Miguel Benito, mars 2019.