Tillbaka till författarsidan

Sajma Sarafiloski

Biografi

Sajma Sarafiloski är född i byn Isekovci, Jugoslavien. Hon kom till Sverige 1992.

Egna verk:

Jag, Sajma. - Bjärnum : Bokpro, 2006. - 243 s. - ISBN 91-89336-34-8 (inb) Ny utg. Jag, Sajma. - Dejavu Publicerings AB, 2010. - ISBN 91-7451-038-X

Ur baksidetexten:
Sajma växte upp på 50-talet i en liten bt i det som då var Jugoslavien. En bortglöm fattig by med den traditionella motsättningen mellan serber och bosnier - oftast religiöst motiverat mellan ortodoxa och muslimer.
Det sätter spår i Sajmas liv, som formar sig till en kamp för ett anständigt liv. Mot gamla föreställningar, mot att bli utnyttjad och mot korrupta makthavare.
Som flykting i Sverige fortsätter problemen.

Fursten i nätet / [till svenskan av Jasmin Sarafiloski]. - Bjärnum : Bokpro, 2008. - 245 s. - ISBN 978-91-89336-51-3 (inb)

Ur baksidetexten:
Sajma med sin familj tvingades fly från Jugoslavien mitt under brinnande krig. I det sönderfallande landet fanns inte plats för dem. Vart skulle de ta vägen som gift sig över religions- och kulturgränser. Även om de själva inte såg sig som tillhörande en religion var omgivningens dom: fiende och förrädare. I Sverige vill de lägga detta bakom sig och bygga en ny framtid. Men Sajma plågas av grubblerier över händelser i sin barndom. Hon tolkar in budskap i allt som händer och känner sig hotad och förföljd. Hon mår inte bra och stämplas som psykiskt sjuk. Egentligen vill hon bara ha klarhet i varför man behandlat henne så illa under hennes uppväxt. När allt är som värst får hon en frist på ett behandlingshem. Minnena av vad hennes mor berättat för henne gör att hon tror sig närma sig sanningen. I den muslimska omgivningen har man sett paralleller mellan Sajmas och profeten Muhammeds liv. Att hon hade kraft att lyfta upp sitt huvud som nyfödd togs som ett bevis på att hon var speciell och kunde bli en symbol för islam och göra religionen stark. Hade hon varit en man skulle det bara vara av godo. Men som kvinna och ovillig symbol för islam blir hon istället ett hot som måste kväsas. Berättelsen är en fortsättning på "Jag, Sajma".

Tillbaka till författarsidan

Till html av Miguel Benito maj 2010.